(sociale) onderneming

Het combineren van een geloofsgemeenschap met een (sociale) onderneming

CitykerkEen sociale onderneming is een onderneming, waarmee dus geld verdiend wordt. Het verschil met een ‘gewone’ onderneming is, dat geld verdienen geen doel op zich is, maar dienstbaar is aan een maatschappelijk doel. In dit geval wordt in de sociale onderneming het geld verdiend voor de pioniersplek. In feite lijkt dit model dus op het tentenmakersmodel, met dit verschil dat het geld dichter bij huis verdiend wordt.

Voor- en nadelen van dit model

Een voordeel is dat er een echt verdienmodel is. Er wordt geld verdiend binnen een onderneming. Een nadeel is, dat  ondernemerschap gemakkelijk op gespannen voet kan komen te staan met (stroperige) kerkelijke structuren en daardoor kan loszingen van de kerk (als de plek ooit al echt bij het koor hoorde!). En een nadeel: dit doe je er maar niet even bij. Het opzetten van een sociale onderneming kost zomaar drie dagen per week!

Voorbeelden van dit model

Citykerk in Amsterdam, Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum, Leven in Laak en Geloven in Moerwijk uit Den Haag, zijn voorbeelden van pioniersplekken die werken met dit model.